Ηρακλειά

Η Ηρακλειά, το νοτιότερο νησί των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, πλούσιο σε φυσικές ομορφιές, είναι ένας από τους τελευταίους χαμένους παράδεισους στο Αιγαίο μακριά από τον θόρυβο του σύγχρονου πολιτισμού.

Iraklia's Port

Iraklia’s Port

Ένας μοναδικός δρόμος συνδέει τους δύο οικισμούς της Ηρακλειάς, τον Άη Γιώργη (το λιμάνι της) και την Παναγιά (Χώρα). Ο δρόμος και τα μονοπάτια που διασχίζουν το νησί, οδηγούν σε μοναδικές παραλίες, στο σπήλαιο του Άη Γιάννη (1 ώρα με τα πόδια από την Χώρα), ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, ή στα ερείπια του κάστρου του Ηρακλή.
Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί φρέσκο ψάρι και ντόπιους μεζέδες στα καφενεία και τις ταβέρνες του νησιού και να γλεντήσει με λαϊκά όργανα και παραδοσιακούς χορούς στα πανηγύρια του που γίνονται στις 23 Απριλίου την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου και στις 15 Αυγούστου στον περίβολο της Εκκλησίας της Παναγίας στο ομώνυμο χωριό.
Στις 28 Αυγούστου παραμονή της εορτής της Αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου γίνεται μέγας εσπερινός μέσα στην 1η μεγάλη αίθουσα του ομωνύμου σπηλαίου. Συρρέει πλήθος κόσμου και από τα γύρω νησιά, το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.
Στους ιστορικούς χρόνους, και ιδιαίτερα κατά την Ελληνιστική περίοδο (4ος-2ος αι. π.Χ.), υπάγεται η οχυρή θέση Κάστρο, κοντά στο Λιβάδι. Το οχυρό διαθέτει εντυπωσιακούς ψηλούς τετράγωνους πύργους και στο εσωτερικό του διακρίνονται ίχνη κατοίκησης από διαφορετικές και διαδοχικές περιόδους των ιστορικών χρόνων (Ελληνιστική, Ρωμαϊκή). Στο εσωτερικό του οχυρού βρισκόταν Ναός του Δία και Ιερό της θεάς Τύχης (Τυχαίο).

Iraklia - Port

Iraklia – Port


Κατά τους Νεότερους χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, τα στοιχεία υποδηλώνουν πως οι κλειστοί και δυσπρόσιτοι ορμίσκοι του νησιού αποτέλεσαν ιδανικά κρησφύγετα πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο
Το 1826 έποικοι ήρθαν από την Αιγιάλη της Αμοργού οι οποίοι άρχισαν να καλλιεργούν το νησί.
Το 1832 εντάχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος
Το 1941, στο πλαίσιο της κατοχής των ελληνικών εδαφών από τις Δυνάμεις του Άξονα, η Ηρακλειά αρχικά υπαγόταν στην ιταλική διοίκηση.
Το 1943, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το νησί γνώρισε τη γερμανική κατοχή ως την απελευθέρωσή του, το 1944.
Iraklia

Iraklia


Η ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του νησιού είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη.
Τα άπειρα δαιδαλώδη στενά δρομάκια στρωμένα με πέτρινες πλάκες και ασπρισμένους τους αρμούς αποτελούν ένα σύνολο με τις ασβεστωμένες προσόψεις των ακανόνιστα χτισμένων σπιτιών και εκκλησιών.
Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι της Ηρακλειάς ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη της μελισσοκομίας λόγω της χαμηλής, θαμνώδους βλάστησης.

Δείτε και τα Νησιά: