Σχοινούσα

Schinoussa - Church of Panagia Akathi

Schinoussa – Church of Panagia Akathi

Η Σχοινούσα βρίσκεται Β.Α. της Ηρακλειάς και έχει την δική της μοναδική ομορφιά.
Οι λιγοστοί της κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι στους δύο οικισμούς του νησιού την Παναγιά (Χώρα) και την Μεσαριά.
Το λιμάνι της Σχοινούσας, το Μερσίνι, φημίζεται σαν ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο και απέχει από την Χώρα 1200 μέτρα.
Η Σχοινούσα έχει πολλές μικρές παραλίες (περίπου 15) η μία πιο όμορφη από την άλλη.
Στις ταβέρνες της Σχοινούσας εκτός από φρέσκο ψάρι θα δοκιμάσετε και τις τοπικές σπεσιαλιτέ, αρνάκι στο φούρνο με ρύζι, μυζηθροπιτάκια, δίπλες, κοπανιστή και ξυνομυζήθρα.
Στις 15 Αυγούστου που γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας γίνεται πανηγύρι με νησιώτικη μουσική, φαγητό και κρασί που πολλές φορές κρατάει μέρες.

Schinoussa

Schinoussa

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του νησιού, όπως αγαλματίδια, μαρμάρινες κολώνες, κεραμικά, βυζαντινοί ναοί μαρτυρούν την ύπαρξη πολιτιστικών και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο νησί από αρχαιοτάτων χρόνων.
Γραπτά μνημεία ελάχιστα σώζονται και αυτά προέρχονται από αναφορές διοικητικών και εκκλησιαστικών παραγόντων κυρίως της Νάξου και του Μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Λαϊκές ιστορίες και τοπωνύμια βοηθούν τον ερευνητή στην καταγραφή της ιστορίας του νησιού.

Schinoussa

Schinoussa

Πρόσφατες ανασκαφές στο νησί αποκάλυψαν την ύπαρξη οικισμών, τόσο κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους όσο και κατά την πρωτοχριστιανική και μετέπειτα χρονική περίοδο. Διαπιστώθηκε μάλιστα η ύπαρξη ακρόπολης που κατά την ερμηνεία των αρχαιολόγων χρησίμευε για την μετάδοση μηνυμάτων από νησί σε νησί.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους παρουσίασε πλούσια εμπορική δραστηριότητα όπως μαρτυρούν τα άφθονα κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των κατεστραμμένων Βυζαντινών ναών.

Schinoussa

Schinoussa

Σε διάφορες χρονικές περιόδους το νησί εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών και πιθανότατα υπήρξε τόπος κατοικίας πειρατών.
Ακόμα σήμερα περιοχές του νησιού φέρουν ονόματα πειρατών όπως παραλία Λιόλιου, Μπαζαίου, σπηλιά του πειρατή Μανιάτη.
Από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα το νησί άρχισε πάλι να κατοικείται κυρίως με οικογένειες προερχόμενες από την Αμοργό.
Σήμερα η ζωή στο νησί παρά την ύπαρξη αρκετών προβλημάτων έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Schinoussa

Schinoussa

Η αναπτυξιακή υποδομή όπως η βελτίωση των συγκοινωνιακών συνθηκών, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης, η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και του οδικού δικτύου, η δημιουργία σκουπιδότοπου, το ελικοδρόμιο, η μονάδα αφαλάτωσης και οι επενδύσεις του Ιδιωτικού τομέα, επέτρεψαν την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η δημιουργία Γυμνασίου και Λυκείου υπήρξε ιδιαίτερα ευεργετική και συνέβαλε πολύ στην παραμονή και επιστροφή νέων οικογενειών στο νησί.

Schinoussa

Schinoussa

Ο επισκέπτης απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης ανάπτυξης, της παραδοσιακής φιλοξενίας, των παραδοσιακών προϊόντων των παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων και φυσικά του μαγευτικού μικροκυκλαδίτικου φυσικού περιβάλλοντος με τις πανέμορφες πεντακάθαρες και ασφαλείς παραλίες.
Οι κάτοικοι στην σύγχρονη εποχή, ασχολούνται κυρίως με την Γεωργία, την Κτηνοτροφία, την Αλιεία τις οικοδομικές εργασίες και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Schinoussa

Schinoussa

Οι Σχοινουσιώτες διακρίνονται και για τις καλλιτεχνικές παραδοσιακές μουσικοχορευτικές δραστηριότητες. Υπάρχει πληθώρα πρωτοκλασάτων μουσικών και τραγουδιστών και ο πολιτιστικός Σύλλογος διαθέτει αξιόλογα χορευτικά συγκροτήματα.

Επίσημες γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Κοίμηση της Θεοτόκου και τα Εισόδια της Θεοτόκου όπου γίνονται και παραδοσιακά πανηγύρια.

Δείτε και τα Νησιά: