Κουφονήσια

Τα Κουφονήσια βρίσκονται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού.
Το κατοικημένο Πάνω Κουφονήσι χωρίζει από το Κάτω Κουφονήσι από ένα πορθμό πλάτους 200 μέτρων.
Το Πάνω Κουφονήσι παρόλο που είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων (3,5 τ.χ.) είναι το πιο πυκνοκατοικημένο με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του να είναι νέοι και παιδιά.
Έχει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και τεχνικό επαγγελματικό λύκειο.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αλιεία οι καλλιέργειες, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Koufonisia - Village Ammos Beach

Κλικ εδώ για Φωτογραφίες από Κουφονήσια

Γεγονός είναι ότι το Κουφονήσι διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο και τη μεγαλύτερη παραγωγή ψαριών στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό του.
Το νησί, λόγω της μικρής του έκτασης και των μικρών υψομετρικών είναι πολύ εύκολο να «περπατηθεί».
Στο Πάνω Κουφονήσι δεν υπάρχει παραλία που δεν θα σας ασκήσει μια ιδιαίτερη έλξη.
Τα γαλαζοπράσινα νερά και η παντελής έλλειψη βράχων και πετρωμάτων μέσα στη θάλασσα σας κάνουν να αισθάνεστε ότι έχετε απέναντί σας τεράστιες πισίνες που σας περιμένουν.
Στη νότια πλευρά του νησιού έως την ανατολική υπάρχουν αμμουδερές παραλίες με σταδιακά κυμαινόμενο βάθος, γεγονός που τις κάνει απόλυτα ασφαλείς, ειδικά για τα παιδιά, τα οποία τρελαίνονται από χαρά και μένουν ώρες μέσα στο νερό.
Έτσι οι γονείς έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και αυτοί το μπάνιο τους!

Koufonissia - Pori Beach

Koufonissia – Pori Beach

Στο υπόλοιπο του νησιού θα συναντήσετε παραλίες με χοντρό ή λεπτό βότσαλο για να ικανοποιηθούν τα γούστα όλων.
Το Koufonissia Tours μπορεί να σας εφοδιάσει με χάρτες ώστε να μη σας ξεφύγει κανένα από τα μαγικά σημεία του νησιού, όπως η «Πισίνα», «Το μάτι του διαβόλου» ή το «Γάλα» και τα περιπατητικά μονοπάτια.
Αν δεν είστε λάτρης της πεζοπορίας θα έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε ποδήλατο ή να πάρετε τη λάντζα για να κάνετε το γύρω του νησιού ή να μεταβείτε από τη μία παραλία στην άλλη ή ακόμα και το μικρό μας λεωφορείο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι περιττό να φέρεται το αυτοκίνητο μαζί σας.

Στο νησί θα βρείτε επίσης:
• Α.Τ.Μ.
• Φαρμακείο
• Αγροτικό Ιατρείο
• Μαρίνα για φιλοξενία σκαφών
• Βενζινάδικο
• Γήπεδο 8Χ8
• Γήπεδο βόλεϊ & μπάσκετ
• Γυμναστήριο
• 3 Μίνι Μάρκετ
• Ενοικιαζόμενα Ποδήλατα
• Ταχυδρομείο

Koufonissia Marine

Koufonissia Marine

 

Τα Κουφονήσια συνδέονται όλο το χρόνο, με τακτικά δρομολόγια F/B και Super Jet , με τον Πειραιά ενώ την καθημερινή επαφή με τα γύρω νησιά εξασφαλίζει ο θρυλικός «Σκοπελίτης» που χειμώνα-καλοκαίρι εκτελεί το δρομολόγιο Αμοργός – Δονούσα – Κουφονήσι –Σχοινούσα – Ηρακλειά – Νάξος και αντίστροφα.
Αν βέβαια κάποια στιγμή τα συμβατικά δρομολόγια δε σας βολέψουν υπάρχει πάντα η λάντζα που θα φροντίσει σχεδόν παντός καιρού και ώρας να σας μεταφέρει στη Νάξο ή στα γειτονικά νησιά.

Σε όλο το μήκος της νότιας ακτής του νησιού, από τον Παριανό στα δυτικά ως το Πορί στα ανατολικά, οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές. Μισοφέγγαρα χρυσής άμμου εναλλάσσονται με άγρια στην όψη σπήλαια, που το κύμα έχει σκάψει στα βράχια.
Σε γενικές γραμμές όσο βαδίζει κανείς προς τα ανατολικά, τόσο οι παραλίες γίνονται καλύτερες και η βλάστηση συγκριτικά πυκνότερη.
Δίπλα στο μονοπάτι θα συναντήσετε αμμοθίνες γεμάτες λευκά κρινάκια, ένα σπάνιο είδος που μόνο στις Κυκλάδες συναντάται.
Αναζητήστε την «Πισίνα», μια πέτρινη, φυσική, δεξαμενή με θαλασσινό νερό, όπου το κολύμπι μετατρέπεται σε μοναδική εμπειρία.

Nero Beach - Kato Koufonissi

Κλικ εδώ για Φωτογραφίες από Κάτω Κουφονήσι

Μην παραλείψετε μια εκδρομή με καΐκι ως το Κάτω Κουφονήσι.
Οι παραλίες του έχουν χοντρή άμμο και προσφέρονται για γυμνισμό και απομόνωση.
Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχει μία ταβέρνα που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα Κουφονήσια κατοικούνται αδιάλειπτα από την Προϊστορική ακόμα εποχή.

Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Επάνω Μύλοι έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα (ταφικά και άλλα) των πρώιμων φάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά, ένα τηγανόσχημο αγγείο, με χαραγμένο επάνω του ένα αστέρι, φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Νάξου.

Μια δεύτερη ανασκαφή στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής αποκάλυψε ευρήματα Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.
Η γειτονική Κέρος επίσης, την οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί, απ’ ό,τι οι έρευνες δείχνουν, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού (3300-2000 π.Χ.).

Στη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν τα Κουφονήσια υποτάχτηκαν στην κοινή μοίρα όλων σχεδόν των νησιών των Κυκλάδων, μήλο της έριδας για ποικιλώνυμους πειρατές και κατακτητές.

Το σημερινό χωριό φαίνεται ότι έχει χτιστεί στη θέση ενός μεγάλου ρωμαϊκού οικισμού. Η ιστορία της κατοχής των Κουφονησίων δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των υπόλοιπων Κυκλάδων. Πέρασαν από την κυριαρχία των Ενετών και των Τούρκων ενώ στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ενσωματώθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες το 1830.

Ενώ μεταπολεμικά στο Κουφονήσι κατοικούσαν 1000 περίπου άτομα, σιγά σιγά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μετακινήθηκε στα αστικά κέντρα ή έγιναν ναυτικοί.
Σήμερα το Κουφονήσι αριθμεί 440 κατοίκους.
Παλιότερα η επικοινωνία με τα γύρω νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολη αφού γινόταν μόνο με τα καΐκια και ένα καράβι που περνούσε πολύ αραιά.
Πολλές φορές, σε περιπτώσεις φουρτούνας οι κάτοικοι έμεναν αποκλεισμένοι χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προμήθειες.

Koufonisia

Keros View from Koufonisia

Η Κέρος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (3300-2000 π.Χ.).
Ανασκαφές στη δυτική του πλευρά έχουν αποκαλύψει μεγάλης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 100 μαρμάρινα ειδώλια. Δύο απ’ αυτά, ο αρπιστής και ο αυλητής εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας ενώ επιβλητικό είναι και το μοναδικό, ύψους 1,40 μ. ειδώλιο της Μεγάλης Μητέρας.
Κατά μία εκδοχή η Κέρος ταυτίζεται με την Αστερία, το νησί, στο οποίο κατά τη μυθολογία γεννήθηκαν οι αρχαίοι Θεοί Απόλλων και Άρτεμη – και όχι στη Δήλο όπως γενικά πιστεύεται. Οι υποστηρικτές της θεωρίας ανατρέχουν στον Όμηρο, τα Ορφικά και άλλες αρχαίες πηγές και ηχούν πειστικοί. Η Δήλος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταιριάξει με τις περιγραφές των αρχαίων πηγών, που μιλούν για έναν άγονο βράχο, ο οποίος ανησυχεί πως οι Θεοί θα φοβηθούν από την αγριωπή του όψη, ενώ η Κέρος μοιάζει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Κάποιοι διατείνονται ότι τα μοναδικού ύφους κυκλαδίτικα ειδώλια χρησιμοποίησαν ως αφετηρία έμπνευσης και μοντέλο την ξαπλωμένη γυναικεία μορφή, που διαγράφεται στην κορυφογραμμή του νησιού
Όπως και να είναι, το θέαμα, το οποίο προσφέρει το νησί κατά τα δύο Ηλιοστάσια είναι όχι μόνο μαγευτικό αλλά και πρόσφορο για μυστικιστικούς συνειρμούς. Πάνω από την ήβη της γυναικείας μορφής του βουνού, ανατέλλει η Σελήνη τον Ιούνιο και ο Ήλιος τον Δεκέμβριο, λες και τα ουράνια σώματα που χαρίζουν στη Γη το φως γεννιούνται εδώ, πίσω από τη γυναίκα των βράχων ενός λησμονημένου ιερού νησιού.

Περισσότερες Πληροφορίες για τα Κουφονήσια Κλικ εδώ

Δείτε και τα Νησιά: